Sokarcú India – látogatás a kollektív tudattalanban

Sokarcú India – látogatás a kollektív tudattalanban

India egy lélekbúvár szemével – 1. rész

India az az ország, melyet Hegel szerint “mindig kerestek”, és máig is keresnek. Egyre több érdeklődő és turista utazik Indiába, hogy saját szemével lássa ezt a “titokzatos” országot. Az a kép, amely Indiáról bennünk kialakult a hazai leírások alapján, többnyire erősen kozmetikázott. Mi nem ilyen képet szeretnénk bemutatni.

India „indiai” neve Bharat vagy Bharatavarsa, illetve Dzsambudvipa. Az országot kimerítően nem ismerheti senki, ezért minden róla szóló hiteles információt őszinte örömmel kell fogadnunk.

India minden elképzelést felülmúlóan sokarcú, csodálatos és lesújtó, szépséges és csúf, vonzó és taszító, de mindenképpen felkavaró.

Területe óriási, 3,2 millió négyzetkilométer (az egész szubkontinens 4,5 millió négyzetkilométer), szélessége és hosszúsága egyaránt 3000 kilométer. Lakóinak száma 1,2 milliárd, a Föld második legnépesebb országa. Indiában él az emberiség 20%- a, 15 millió ember születik évente. 1652 nyelven beszélnek (300 törzsi nyelv, 800 nyelvjárás). Ebből 15 hivatalos, állami nyelv. Ezek a szankszrit, mely szakrális papi nyelv, a hindi, melyet elsősorban Észak-Indiában beszélnek, az asszami, bengáli, gudzserati, szindi, kannada, kasmíri, malájalam, marathi, orija, pendzsábi, tamil, telugu, urdu. Az angolt a népesség 1 %-a beszéli. Milliós város sok van Indiában. Calcutta, Bombay, Delhi, Madras, Ahmedabad, Hyderabad, Bangalore, Kanpur, Poona, Lucknow, Nagpur, Surat, Jaipur, Indore, Coimbatore, Vadodara, Patna, Madurai, Bhopal, Varanasi.
Az indiai lakosság túlnyomó többsége falun él, ezek száma kb. 600 ezer.

Indiának nemcsak a térbeli, hanem időbeli dimenziói is szédületesek, hiszen ez a civilizáció 5-6 ezer év óta létezik folyamatosan. India jelenében együtt él az ókor, a középkor és az újkor, sajátos ötvözetet alkotva egymással. Történelmi és történelem előtti korok olyan szimbiózisa ez, melynek párját csak a kínai civilizációban találhatjuk meg. Ezért tekinthetünk minden képet és leírást töredékesnek és átmenetinek, amely róla szól.

A végtelen térbeli, időbeli dimenziók és a pontos leírás lehetetlensége kedvez az ősképekben, mítoszokban, világkorszakokban és óriási számokban való gondolkodásnak. Valóban, aki Indiába utazik, az Jung szavaival élve látogatást tesz a kollektív tudattalanban.

India egy lélekbúvár szemével 2. rész

Városi tömegek Indiában

Hogyan lehet átélni a kultúrsokkot, ha Indiába érkezel? Az odautazó, ha érteni akarja Indiát, vagy átalakítja kedvenc nézeteit, melyeket az emberről és a világról táplál, vagy megszökik az átalakulás elől.

Tovább olvasom….

Add a comment

*Please complete all fields correctly

Kapcsolódó cikkek

2021-03-14
C. G. Jung alkímiai szintézise
Jung hatalmas kincsesbányát fedezett fel a modern lélektan számára, amikor belemélyedt az alkímiába
2019-06-29
MIGRÁCIÓ – LÉLEKTANI TÜKÖRBEN
1992-ben írt tanumlányom a migrációt lélektani szempontból elemzi. A migráció problémája ma még...
2017-12-29
Naptár
Svéd gyermekvers fordításom